Solliciteren in het onderwijs

Solliciteren in het onderwijs

Ben je toe aan een (nieuwe) uitdaging binnen het onderwijs. Of heb je onlangs jouw diploma ontvangen en op zoek naar jouw eerste baan in het onderwijs? Er zijn een aantal zaken die solliciteren in het onderwijs makkelijker maakt. Handige tips om je goed voor te bereiden, te weten wat je kunt verwachten en welke stappen je kunt nemen. In dit artikel vind je alle adviezen over solliciteren in het onderwijs: van het juiste moment tot de beste aanpak!

Bekijk onze vacatures in het onderwijs

Voorbereiding op een sollicitatie in het onderwijs

Voordat je gaat solliciteren in het onderwijs, is het verstandig om eerst te bepalen wat voor persoon je bent. Dit inzicht helpt je bij het vinden van een baan die echt bij je past. De ene persoon wordt enthousiast van het werken op een vrije school, terwijl de ander daar juist niet aan moet denken. Misschien heb je gekozen voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast is het goed om na te denken of je fulltime aan de slag wilt of liever parttime werkt.

Tijdens je opleiding heb je waarschijnlijk al nagedacht over waar je zou willen werken, maar het kan geen kwaad om dit nog eens rustig te overwegen. Hoe sta je tegenover invalwerk? Sommigen vinden het tijdelijk leuk om in te vallen, terwijl anderen juist genieten van de vrijheid die het met zich meebrengt. Neem de tijd om te ontdekken wat jou gelukkig maakt en ga ervoor!

Voorbereiding op een sollicitatie in het onderwijs

CV geschikt maken voor het onderwijs

Hoe zorg je ervoor dat je cv aansluit bij een vacature in het onderwijs? Een goed cv is duidelijk en to-the-point. Breng je cv terug tot de essentie en houd het relevant voor de functie waarop je solliciteert. Beperk de lengte tot maximaal twee A4’tjes. Als je ervaring hebt die niet direct met het onderwijs te maken heeft, verdeel dan je onderwijservaring en werkervaring uit andere sectoren. Vermeld bij niet-onderwijservaring alleen de functietitel en een paar hoofdtaken.

Recruiters in het onderwijs letten vooral op relevante onderwijservaring, in de breedste zin van het woord. Natuurlijk is je ervaring als docent het belangrijkste, maar ook rollen als trainer bij een sportvereniging, coach of stagebegeleider zijn waardevol om te benoemen. Dit laat namelijk zien dat je een sterke binding hebt met de doelgroep, wat een belangrijke pluspunt is bij sollicitaties in het onderwijs.

CV geschikt maken voor het onderwijs

Als je al docentervaring hebt, waarderen recruiters en teamleiders het wanneer je specifieke details vermeldt, zoals de lesniveaus, klassen en leerjaren waarin je hebt lesgegeven. Ook informatie over gebruikte lesmethodes en aanvullende taken die je hebt uitgevoerd is belangrijk. Zo kunnen recruiters snel zien waar jouw expertise ligt.

Daarnaast is het tegenwoordig gebruikelijk om een persoonlijk profiel op je cv te zetten. Hierin geef je kort weer wie je bent en wat je visie is. Het benoemen van je competenties is ook een goed idee. Vergeet niet een representatieve foto toe te voegen om een complete indruk te geven. Let er wel op dat de foto professioneel en verzorgd overkomt, anders kan dit juist een negatieve indruk achterlaten.

Schrijven van een sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is bedoeld als een aanvulling op je cv, waarin je jouw motivatie en geschiktheid toelicht. Houd de brief kort en krachtig. Probeer deze te richten aan een specifieke persoon in plaats van te openen met een algemene aanhef zoals “Geachte heer/mevrouw”. Hiermee laat je meteen een betrokken indruk achter. Laat ook duidelijk blijken waarom je juist bij die school wilt werken en toon je enthousiasme. Vermijd vage uitspraken zoals “Ik heb veel ervaring” of “Het kind staat centraal”. Zulke opmerkingen klinken goed, maar zijn niet overtuigend zonder concrete voorbeelden.

Positieve afsluiting en zorgvuldige controle

Sluit je brief af met een positieve noot en controleer deze zorgvuldig op spel- en typefouten. Een foutje in je sollicitatiebrief als docent maakt geen goede indruk en kan zelfs gênant overkomen. Neem dus de tijd om de brief goed door te lezen voordat je hem verstuurt!

Schrijven van een sollicitatiebrief

Het sollicitatiegesprek

Een gedegen voorbereiding is essentieel voor een sollicitatiegesprek, zeker in het onderwijs. Er zijn een aantal veelvoorkomende vragen waarop je je kunt voorbereiden. Zo wordt er vaak doorgevraagd over jouw manier van lesgeven en de werkvormen die je toepast. Daarnaast krijg je meestal de vraag om iets over jezelf te vertellen en je keuze voor het onderwijs en deze specifieke vacature toe te lichten.

Wees ook voorbereid op vragen over jouw ontwikkelpunten, hoe je omgaat met uitdagende ouders, hoe je een veilig pedagogisch klimaat creëert en wat je van je toekomstige team verwacht. Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek jezelf blijft en ontspannen overkomt. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de school, bijvoorbeeld door het schoolplan of de visie door te nemen en de vacature zorgvuldig te lezen.

Het sollicitatiegesprek

Begin met solliciteren in het onderwijs!

Wil jij (weer) solliciteren in het onderwijs? Wij bieden begeleiding, passende vacatures en meer. Neem contact met ons op.

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo

✉ Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken:
Passende vacatures
Toegang tot webinars
Blogs en onderwijsnieuws
Regelmatig leuke winacties

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We wijzen je op onze privacyverklaring.