5 keer bijlezen voor teamleiders en HR-personeel
Het jaar is voorbijgevlogen. Tijd om even rustig bij te komen en bij te lezen.
Lees meer
Of jij dat wilt of niet, AI verandert het onderwijs. Doe je voordeel met AI. Het kan jouw werk leuker en lichter maken. Vergeet niet: de leerlingen gebruiken het al, net als afkijken en spiekbrieven. Richt je op de kansen die AI jou biedt. Om je te helpen een begin te maken, organiseert Metafoor Onderwijs komende maandag geen webinar maar een themasessie. Onderwijs leren geven met AI. Onder begeleiding van een expert, ga je zelf aan de slag met AI.
Het zijn wiskundige programma’s die grote hoeveelheden gegevens vlot kunnen analyseren. Veel sneller dan mensen dat zelf kunnen. In die gegevens ontdekt kunstmatige intelligentie zelfstandig patronen en onregelmatigheden. Vanuit de kracht om ‘big data’ te verwerken, worden slimme toepassingen voor gebruik in de praktijk ontwikkeld. Bijvoorbeeld tools waarmee je je spelling kunt controleren. Of een opstel kunt schrijven.
Met andere tools genereer je foto’s.. de meeste foto’s op deze website zijn geen fotografische afbeeldingen. Ze zijn gegenereerd met een AI-applicatie die Midjourney heet – door een student van 22 jaar oud. Een andere student, onze collega Deshawntey de Sanders, experimenteert met het genereren van video’s. Dit om aan te geven dat AI al volop aanwezig is in het dagelijks leven. Andere tools kunnen bijvoorbeeld verdacht gedrag op luchthavens signaleren of tumoren op röntgenfoto’s aanwijzen, beter dan de medisch specialist.
AI tools stuur je aan met een ‘prompt’. Dat is een soort zoekopdracht. Het vereist enige oefening om goede prompts te leren maken. De bekende AI applicatie ChatGPT helpt je in dialoogvorm om goede prompts te maken voor het genereren van teksten. Dit maakt het makkelijk om teksten te produceren die het resultaat lijken van goed onderzoek. Hier liggen kansen voor luie leerlingen of studenten – én voor leergierige docenten!
Docenten kunnen hun leerlingen of studenten helpen om het uiterste uit ChatGPT te halen. Door van het gebruik van AI geen geheim te maken. Net als afkijken en spiekbriefjes een vanzelfsprekendheid zijn, is ook het gebruik van ChatGPT in het onderwijs geen vraag. Niets is immers zo leerzaam als het opstellen van een goede spiekbrief. Op dezelfde manier kunnen docenten hun leerlingen helpen ChatGPT zo geïnformeerd mogelijk aan te sturen.
Leerlingen en studenten kunnen ChatGPT (leren) gebruiken voor verbetersuggesties op zelfgeschreven teksten, bronnen checken en feiten te verzamelen. Ook docenten kunnen ChatGPT inzetten om oefeningen en toetsvragen te genereren. Waar nodig inclusief inleidende teksten en allerlei antwoordmogelijkheden. Wil je graag weten hoe dan? Schrijf je in voor de themasessie, géén ‘gewoon’ webinar, onder leiding van Patricia van Slobbe.
In deze speciale themasessie ga je zelf aan de slag!
Je leert praktische vaardigheden om je lessen voor te bereiden met ChatGPT.
Het jaar is voorbijgevlogen. Tijd om even rustig bij te komen en bij te lezen.
Lees meer
Dit zijn onze best gelezen artikelen van 2024.
Lees meer