Blog

Niemand weet wat activerende didactiek is

Door: Valentijn Brandt | Gepubliceerd op: 11-09-2023

Kernpunten van activerende didactiek

Activerende didactiek is typisch zo’n onderwerp waar iedereen iets van weet, waar iedereen zijn eigen beeld van heeft. Daarmee raakt de kern van de zaak helaas al snel uit zicht. Daardoor is de kennis bijna altijd onscherp of incompleet. Dan wordt het natuurlijk lastig om de kennis juist en volledig toe te passen. Eerlijk zeggen: herken jij dat? Haal jij er uit wat er in dit onderwerp zit?

Wil jij activerende didactiek beter leren toepassen?

Durf jij toe te geven dat jij over activerende didactiek nog iets kunt leren? Dat is mooi, want dit is je kans! Aanstaande maandag staat activerende didactiek centraal in ons gratis webinar. Trainer en auteur Patricia van Slobbe neemt je mee in de inhoud en geeft je concrete manieren om ‘activerende didactiek’ een praktisch onderdeel van jouw lessen te maken. Schrijf je in via de button onderaan de pagina.

Activerende didactiek gaat over leren en denken ‘aanzetten’

Activerende didactiek gaat niet alleen over actief zijn maar ook over het aanzetten van de hersenen. Door het activeren van voorkennis, in de leermodus komen. Zodat de nieuwe stof goed aansluit op de stof die al bekend of geleerd was. Zodat leerlingen zelf een beeld kunnen vormen en zich verbinden aan het onderwerp.

Leren zichtbaar maken

Zowel voor de leerling als voor de docent zichtbaar maken wat je al weet, zodat je concreter kunt mikken op wat je nog niet weet. Zodat denkfouten kunnen worden geïdentificeerd. Aansluiten op wat er nodig is om de volgende stap te zetten in het leerproces.

Iets doen met de opbrengst

Veel mensen weten dat actief leren leuk en belangrijk is. Door ook écht iets te doen met de opbrengst, kunnen leerlingen ook ervaren dat ze iets geleerd hebben. Krijgen zij meer zicht op wat zij hebben geleerd en merken zij dat de docent aansluit op hun leerbehoefte.

De samenwerking benutten

Het lukt misschien niet altijd, maar het kan wel.. Door het toepassen van samenwerkend leren zorg je er voor dat leerlingen ook leren van en met elkaar en gebruik maken van elkaars kennis. De sleutelbegrippen van samenwerkend leren zijn:

  • positieve wederzijdse afhankelijkheid

  • individuele aanspreekbaarheid

  • stimuleren van directe interactie

  • sociale vaardigheden

  • evaluatie en bijstelling van de groepsprocessen

Hier lees je meer over de sleutelbegrippen van samenwerkend leren.

Meer doen met activerende didactiek?

Meld je aan voor het webinar van aanstaande maandag.
Wil jij meer doen en weten over (het toepassen van) ‘activerende didactiek’? Meld je aan voor het gratis webinar van aanstaande maandag!

Let op: Aanmelden kan tot en met donderdag 2 november 2023.

andere webinars

Valentijn Brandt
Auteur
Studeerde Fotografie in Den Haag en Sociologie in Nijmegen. Hier schrijft hij over HR strategie en ontwikkelingen in het MBO en VO onderwijs. Valentijn Brandt (Amsterdam, 1981) is vader van twee schoolgaande kinderen.
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo