De Differentiatie Diamant: recht doen aan verschillen in de klas
Leerlingen verschillen op veel vlakken. Leer differentiëren vanuit drie perspectieven.
Lees meer
Lessen livestreamen. We kunnen er niet om heen. Vanwege het coronavirus zijn alle scholen sinds maandag 16 maart gesloten. Aangezien dit minimaal tot 6 april het geval zal zijn heeft dit een flinke impact op het leerproces van alle leerlingen en studenten. Om de gevolgen enigszins te beperken worden er naar alternatieve methoden gezocht om toch les te kunnen blijven geven. Momenteel zijn wij van mening dat één van de meest effectieve manieren het inzetten van YouTube is. In deze blog beschrijven wij elke stap die je moet nemen om binnen de kortste keren jouw lessen te kunnen livestreamen via YouTube.
Waarom YouTube?
Onze voorkeur voor het inzetten van YouTube komt voornamelijk door de laagdrempeligheid van het medium. In principe kan elke docent binnen zeer korte tijd de onderstaande stappen doorlopen en beginnen met het livestreamen van zijn of haar lessen. Daarnaast zijn er online veel gratis bronnen te vinden die haarfijn uitleggen hoe je de mogelijkheden van YouTube optimaal kunt benutten.
Daarbij is het een medium waarmee studenten bekend zijn. Vrijwel alle leerlingen en studenten van vandaag de dag kunnen bestempeld worden als ‘digital natives’, oftewel personen die opgegroeid zijn met informatietechnologie in het digitale tijdperk. Zij kijken dagelijks video’s en livestreams op YouTube en zijn daarnaast bekend met de chatfuncties van het platform. Door deze kennis en ervaring zijn zij in staat om zich sneller aan te passen aan lessen via YouTube dan de docenten zelf.
Stap 1: Voorbereiding van de les
Vanzelfsprekend is het voorbereiden van de les de eerste stap. Via YouTube kun je zowel je beeldscherm als opnames van je webcam delen. Mocht je doorgaans lesgeven met Powerpoint presentaties, dan kun je dit dus gewoon blijven doen. Omdat de leerlingen via de chatfunctie vragen kunnen stellen, kunnen de lessen grotendeels hetzelfde zijn opgebouwd als de gebruikelijke fysieke lessen.
Stap 2: Maak een YouTube account aan
Voordat je kunt beginnen met jouw livestream, moet je uiteraard een YouTube account aanmaken. Omdat YouTube onderdeel is van Google, kun je ook gewoon inloggen met je Google account.
Stap 3: Download een streaming programma
Er zijn veel verschillende programma’s waarmee je via jouw webcam kunt streamen of jouw beeldscherm met anderen kunt delen. Wij raden echter aan om OBS Studio te downloaden. Dit programma combineert webcam beelden met het delen van je beeldscherm en is daarnaast gratis. Volg simpelweg de instructies op de website van OBS Studio en installeer het programma.
Stap 4: Koppel OBS Studio aan YouTube
Na het starten van OBS Studio kun je het via de auto-configuratie vrij gemakkelijk installeren. Je doorloopt via een geautomatiseerd stappenplan de basisinstellingen en je kunt het programma vervolgens koppelen aan jouw YouTube account.
Stap 5: Installeer de livestream
Deze stap is het belangrijkst voor een succesvolle livestream, aangezien je nu in OBS Studio gaat instellen wat jouw leerlingen te zien en horen krijgen. Het eerste dat je moet doen is het toevoegen van bronnen door op het plus (+) icoon onder het blok ‘Sources’ te klikken. Klik vervolgens op ‘Display Capture’. Deze instelling zorgt ervoor dat de studenten alles te zien krijgen wat jij op jouw beeldscherm open hebt staan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Powerpoint presentaties tonen.
Daarnaast is het belangrijk dat de studenten je goed kunnen verstaan. OBS Studio zal automatisch de microfoon van je PC of laptop gebruiken. Voor de zekerheid kun je onder het kopje ‘Audio mixer’ op het tandwiel naast Mic/Aux klikken. Vervolgens kun je via ‘Properties’ kijken of de juiste microfoon is geselecteerd of kun je kiezen voor een externe microfoon, mocht je daar gebruik van maken. Ook kun je met het schuifje onder ‘Audio mixer’ het volume van de microfoon aanpassen.
Mocht je het willen, dan kun je tot slot de beelden van jouw webcam toevoegen. Klik wederom op het plus (+) icoon om ‘Video capture device’ te selecteren. In het volgende scherm kun je de webcam selecteren en verdere opties instellen.
Stap 6: Kondig de les aan
Nu alles klaar staat, is het tijd om de les aan te kondigen. Laat de studenten weten hoe laat de les begint en stuur ze een link naar jouw YouTube kanaal. Zorg er daarnaast voor dat zij allemaal een YouTube account hebben. Alleen met een account kunnen zij via de chat meepraten en vragen stellen.
Stap 7: Start de les
Nu de les voorbereid is, de instellingen gereed zijn en de leerlingen gereed zitten, kun je beginnen met de livestream. Aan de rechterkant van OBS Studio klik je op ‘Start streaming’ zodat de les kan beginnen!
Stap 8: Stop de stream
Is de les afgelopen? Sluit dan de stream door op ‘Stop streaming’ te klikken en sluit tot slot OBS Studio af door op het kruis rechtsboven te klikken. De instellingen van deze les worden automatisch opgeslagen. Als je OBS Studio voor de volgende livestream opent, kun je dus direct les gaan geven.
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd door deze combinatie van online en lesgeven? Bekijk dan vooral ook deze 5 online apps voor meer aandacht tijdens de les.
Leerlingen verschillen op veel vlakken. Leer differentiëren vanuit drie perspectieven.
Lees meer
Die ene jongen die altijd te laat komt of dat meisje dat ineens veel slechtere cijfers haalt: als...
Lees meer