Aantal mbo-studenten blijft dalen
Ondanks de positieve aandacht voor het mbo in de media blijft het aantal studenten dalen. De MBO...
Lees meer
Elk jaar kijken nieuwe studenten vol verwachting uit naar de introductieweken in verschillende Nederlandse steden. Het zijn de momenten waarop ze hun toekomstige studie, de stad, en andere studenten leren kennen. Terwijl hbo-studenten al bekend zijn met dit concept, is het voor mbo-studenten vaak een nieuw fenomeen.
De introductieweken zijn bedoeld om hen een soepele overgang te bieden naar hun nieuwe leven. Maar hoe vergaat het mbo-studenten tijdens deze introductieweken? Een blik op de UIT-week in Utrecht en de KEI-week in Groningen laat zien hoe mbo’ers steeds meer welkom worden geheten.
In 2022 was Utrecht de eerste stad in Nederland die mbo-studenten uitnodigde om deel te nemen aan de UIT-week. Deze introductieweek, die traditioneel alleen voor hbo- en wo-studenten was bedoeld, stond voor het eerst open voor mbo’ers. Ze mochten deelnemen aan het reguliere programma en werden gemengd met studenten van andere opleidingsniveaus. Hoewel dit een belangrijke stap was, bleef het aantal deelnemende mbo’ers laag. In 2022 deden ongeveer twintig mbo-studenten mee, en in 2023 waren dat er veertig.
Volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB MBO) komt dit lage aantal niet door desinteresse, maar doordat veel mbo’ers simpelweg niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om deel te nemen aan introductieweken. Ze beschouwen het vaak als iets voor het hbo en de universiteit. JOB MBO is van mening dat het tijd kost voordat deze trend zich onder mbo’ers verspreidt.
De KEI-week in Groningen heeft een vergelijkbare ontwikkeling doorgemaakt. Na een succesvolle pilot in 2023, waarbij vijftig mbo-studenten werden uitgenodigd om deel te nemen, is het programma dit jaar volledig opengesteld voor mbo’ers. Tot nu toe hebben zich zo’n veertig tot vijftig mbo-studenten ingeschreven, en het bestuur verwacht dat dit aantal nog kan groeien in de aanloop naar de KEI-week.
Voorzitter van het KEI-bestuur, Esther Slomp, benadrukt dat de integratie van mbo’ers positief is verlopen. Hoewel sommige studenten in het begin onzeker waren over hun acceptatie, hebben velen het naar hun zin gehad en voelden ze zich thuis in hun groepje. De KEI-week heeft een thema dat elk jaar verandert, en dit jaar is het “Planet KEI”, wat nieuwe studenten moet stimuleren om een nieuwe wereld te ontdekken.
De introductieweken in Utrecht en Groningen zijn in ontwikkeling als het gaat om het betrekken van mbo-studenten. Hoewel er nog werk aan de winkel is om hen bewust te maken, zijn de eerste stappen in de juiste richting gezet. Met positieve ervaringen en een groeiende interesse lijkt de toekomst voor mbo’ers in introductieweken veelbelovend. Het is een kans voor hen om nieuwe vriendschappen te sluiten en zich voor te bereiden op een spannende fase in hun leven.
Ondanks de positieve aandacht voor het mbo in de media blijft het aantal studenten dalen. De MBO...
Lees meer
Onderwijsvakbonden lanceren een petitie voor landelijke afspraken om de werkdruk van VO-docenten...
Lees meer