
Schoolconflicten lopen vaker uit de hand door sociale media
Ontdek hoe schoolconflicten uit de hand lopen en wat dit betekent voor scholieren.
Lees meer
De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het mbo zijn gestart. Vakbonden, waaronder de AOb, pleiten voor een loonsverhoging, een keuzebudget, betere vergoedingen en minder werkdruk. Met deze voorstellen hopen ze de arbeidsomstandigheden en salarissen te verbeteren.
De AOb zet in op meer koopkracht voor mbo-werknemers en stelt voor om een keuzebudget van 50 uur per jaar in te voeren. Dit geeft medewerkers meer vrijheid om tijd in te zetten voor hun duurzame inzetbaarheid. Daarnaast willen de bonden dat elke werknemer jaarlijks 750 euro krijgt voor scholing. Dat staat in hun inzetbrief voor de onderhandelingen.
De huidige cao, die op 31 december 2024 afliep, is stilzwijgend verlengd tot augustus 2025. De bonden willen dat de nieuwe cao één jaar loopt en met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari 2025. Een belangrijk punt is de aanhoudend hoge inflatie. Daarom pleit de AOb voor automatische prijscompensatie, zodat salarissen meestijgen met de inflatie.
Daarnaast vragen de bonden aandacht voor de reiskostenvergoeding, die volgens hen niet meer aansluit bij de werkelijke kosten. Ze willen een hogere kilometervergoeding en een thuiswerkvergoeding, nu thuiswerken steeds gebruikelijker is. Deze vergoedingen moeten ervoor zorgen dat werknemers niet opdraaien voor onnodige kosten.
Ook de werkdruk blijft een belangrijk thema. De bonden willen het aantal lesuren per docent omlaag brengen en meer ruimte creëren voor voorbereiding en professionalisering. Dit moet zorgen voor een betere balans tussen werk en privé én de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen.
De AOb roept haar leden op om betrokken te blijven bij de onderhandelingen en input te leveren. De uitkomsten zijn van groot belang voor alle mbo-medewerkers en zullen de arbeidsvoorwaarden voor de komende periode bepalen.
Naast de cao-onderhandelingen staat het mbo ook om een andere reden in de schijnwerpers: de MBO Raad waarschuwt dat kabinetsbezuinigingen de toekomst van het mbo-onderwijs bedreigen. Deze bezuinigingen kunnen grote gevolgen hebben voor de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs.
Link naar het artikel MBO Raad: Kabinetsbezuinigingen bedreigen toekomst mbo-onderwijs
Ontdek hoe schoolconflicten uit de hand lopen en wat dit betekent voor scholieren.
Lees meer
Gebruiken je leerlingen veel Engelse woorden en ben je bezorgd dat dit hun vaardigheden in het...
Lees meer