Interview

Van ZZP naar loondienst

Door: Sietske Broekhuizen | Gepubliceerd op: 06-01-2025

“Soms klikt het ergens zo goed, dat je blijft plakken”

Met de aanscherping van de handhaving van de Wet DBA overwegen veel zzp’ers in het onderwijs de overstap naar loondienst. Chris Bouhuijzen (59) is een van hen. Hij is sinds kort in loondienst bij het college waar hij het als zzp’er al erg naar de zin had.

Een lokaal vol deuren, ramen, en muurtjes die behangen en beschilderd kunnen worden: dit is het domein van Chris Bouhuijzen, docent schilderen aan het Tech College in Nieuwegein.

Dat Chris hier als een vis in het water is, is evident. Met warmte vertelt hij over zijn werk en zijn studenten: “Het eerste wat ze altijd vragen op hun schooldag is ‘hoe laat zijn we uit?’” lacht hij, “maar het is mooi werk: Je bouwt een band op met de studenten en leert ze een vak waarmee ze verder kunnen in hun leven.”

Van schilder naar docent

Chris begon zijn loopbaan als schilder.  Niet lang daarna begon hij met het begeleiden van stagiaires. Dat vond hij zo leuk dat hij steeds meer stappen richting het onderwijs zette. In 2005 volgde hij een omscholingstraject tot instructeur. Ook werd hij actief als examinator bij een kenniscentrum.

Je kan moeilijk tegen mensen zeggen dat je alleen op vrijdagen komt schilderen

Lang had hij er nog een schildersbedrijf naast, maar toen hij vijf jaar geleden op het Technisch College terechtkwam, en meer dagen ging lesgeven werd dat steeds lastiger. “Je kan moeilijk tegen mensen zeggen dat je alleen op vrijdagen komt schilderen, dan duren projecten wel erg lang.”

Veranderende taken

Behalve het lesgeven in zijn expertise kreeg Chris ook taken die niet meer pasten bij het ZZP-schap, zoals het mentoraat. Daarmee viel hij onder nauwer leiding en toezicht van de school, wat volgens de wet niet past bij zzp-schap. Maar Chris vond het juist interessant en belangrijk om nauwer bij zijn leerlingen betrokken te zijn: “Veel van mijn studenten hebben een rugzakje,” legt hij uit. “Je wilt ze niet alleen een vak leren, maar ook een basis meegeven waarmee ze zelfstandig en zelfverzekerd de maatschappij in kunnen.  Het is geweldig om te zien hoe je een verschil kunt maken.”

Metafoor heeft me goed begeleid in dit traject

Chris vond echt zijn plek op het technisch college en wilde langer blijven: “Soms klikt het ergens zo goed, dat je blijft plakken,” legt hij uit. Zijn werkzaamheden pasten niet meer bij het zzp-schap, maar gelukkig was daar een mouw aan te passen : sinds kort is hij direct in dienst bij het college.

Er kwam wat regelwerk kijken bij de overstap, maar gelukkig stond hij niet alleen: “Metafoor heeft me goed begeleid in dit traject,” vertelt hij “Ze hebben samen met het ROC gekeken hoe we het loondienstverband konden vormgeven. Financieel ben ik er niet op achteruit gegaan, dat is wel zo eerlijk.”

Veranderende omstandigheden

Vandaag is Chris bezig met het afronden van zijn werkzaamheden voor het Broodfonds. Nu hij in loondienst is, heeft hij het Broodfonds niet meer nodig: “Als ZZP’er moest ik mijn verzekeringen en pensioen zelf regelen, nu gaat dat via de school. Op mijn leeftijd geeft dat toch wel een prettig gevoel. Als ik nu ziek word heb ik iets meer zekerheid.”

Als ik nu ziek word heb ik iets meer zekerheid.

Hoewel hij nu in loondienst is, heeft Chris niet het idee dat hij veel vrijheid opgeeft: “Ik heb mijn eigen toko binnen de kaders van de school. Zolang alles goed loopt, krijg ik het vertrouwen om zelf keuzes te maken,”  vertelt hij: “Ik voel me verantwoordelijk voor mijn studenten en de opleiding, en dat vertrouwen krijg ik ook terug van mijn werkgever. Ik voel me hier thuis en gewaardeerd.”

Wat is de visie van Metafoor op zzp-schap in het onderwijs? Lees hier de visie van directeur Sandra Schaft.

Op zoek naar een baan of opdracht in het onderwijs? Neem dan contact met ons op. 

Sietske Broekhuizen
Auteur
Studeerde Journalistiek in Ede en werkte daarna jaren in de non-profit sector. Schrijft hier over wat (aankomend) docenten bezighoudt. Sietske Broekhuizen (Hengelo, 1988) geeft ook les aan communicatiespecialisten uit niet-Westerse landen.
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo