Nieuws

Doorzettingsvermogen bepaalt succes bij oudere scholieren

Door: Valentijn Brandt | Gepubliceerd op: 10-09-2024

Naarmate scholieren ouder worden, hangt hun onderwijssucces steeds meer af van hun doorzettingsvermogen. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Terwijl cognitieve vaardigheden aanvankelijk van groot belang zijn, neemt de impact van niet-cognitieve eigenschappen zoals doorzettingsvermogen toe, naarmate leerlingen ouder zijn.

Intuïtief voelde iedereen het al aan. Scholieren die doorzetten ondanks obstakels, blijken uiteindelijk succesvoller in het behalen van hun leerdoelen. Wat is dan nu het grote nieuws? Dat dit niet langer een kwestie meer is van aannames, intuïtie en veronderstellingen – maar wetenschappelijk vast staat.

De rol van doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen blijkt een onmisbare eigenschap voor succes, vooral wanneer scholieren worden geconfronteerd met complexe leerstof en uitdagingen. Degenen die volharden en doorleren ondanks tegenslagen, ontwikkelen vaardigheden die hen in staat stellen beter te presteren op lange termijn. Dit doorzetten helpt niet alleen bij het overwinnen van obstakels in het leerproces, maar draagt ook bij aan persoonlijke groei en het bereiken van belangrijke mijlpalen buiten hun leertraject.

Invloed van de sociale omgeving

De steun van ouders, leraren en de bredere sociale omgeving speelt een belangrijke rol in het bevorderen van doorzettingsvermogen bij scholieren. Een stimulerende en ondersteunende omgeving helpt jongeren volhouden wanneer ze worden geconfronteerd met moeilijke dingen. Deze externe motivatie versterkt hun interne wilskracht, wat leidt tot een grotere bereidheid om uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, wat uiteindelijk resulteert in betere leerprestaties en meer persoonlijke ontwikkeling.

Vergelijking met aangeboren intelligentie

Hoewel aangeboren intelligentie aanvankelijk een belangrijke rol speelt in de mogelijkheden van scholieren, blijkt uit het onderzoek dat doorzettingsvermogen minstens zo’n grote, zo niet een grotere, invloed heeft. Waar intelligentie vaak wordt gezien als een ‘fixed’ eigenschap, is doorzettingsvermogen een vaardigheid die ontwikkeld kan worden en die een aanzienlijke invloed heeft op het vermogen van een leerling om succes te bereiken op lange termijn. Dit benadrukt het belang van karaktervorming in het onderwijs.

Implicaties voor het onderwijs

De resultaten van het onderzoek suggereren dat scholen hun benadering zouden moeten verbreden. Om niet alleen cognitieve vaardigheden, maar ook doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Dit vraagt om een gerichte inzet van zowel leraren als ouders. Doorzettingsvermogen bevorderen kan op lange termijn bijdragen aan een duurzamer en succesvoller onderwijs. Zodat waarbij leerlingen beter voorbereid zijn op de uitdagingen van zowel schoolwerk als persoonlijke leven.

Bron: Naarmate scholieren ouder worden, bepaalt doorzettingsvermogen meer hun succes.

Meer leren over lesgeven?

Volg de webinars waarmee docenten zich blijven ontwikkelen.

Bekijk webinars

Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo