Blog

Recruiters bieden het onderwijs waarde

Door: Sandra Schaft | Gepubliceerd op: 22-04-2022

Bieden recruiters het onderwijs waarde? ‘Uitzendbureaus profiteren van het lerarentekort’ schrijft NRC Handelsblad op 11 april 2022. ‘Zo vloeit publiek geld naar de commerciële sector’ volgens Kassa van 10 april 2022. De verontwaardiging druipt er van af. Ten onrechte. Werken met HR-specialisten biedt het onderwijs expertise. En biedt docenten de flexibiliteit en werkgeluk die zij in dienst van scholen niet altijd ervaren. De ABU gedragscode biedt een checklist voor een goede samenwerking met uitzendbureaus.

Samenwerking met recruiters versterkt HR in het onderwijs

In het onderwijs ontbreekt vaak een strategisch personeelsplan

Uitzendbureaus ontzorgen scholen in het volledige wervingsproces

Weinig scholen hebben recruitment specialisten in dienst of HR-adviseurs met specialisme werving in hun ‘pakket’. En helaas hebben schooldirecteuren vaak weinig ruimte om te investeren in (het behoud van) hun medewerkers. Door bijvoorbeeld jobcrafting in te zetten. Uitzendbureaus zijn vaak in staat hen op korte termijn te voorzien van uitstekend personeel, door ‘outside the box’ te kijken en bijvoorbeeld hybride docenten aan te bieden.

Koepels kopen HR advies in, waar het hen aan kennis en kwaliteit ontbreekt

Onderwijskoepels kunnen scholen op terreinen ondersteunen. Huisvesting, boekhouding, ICT. Op het terrein van HR ontbreekt het vaak aan visie, strategie en slagkracht. Behalve met werven voor acute vacatures, helpen gespecialiseerde uitzendbureaus het onderwijs ook steeds vaker met het ontwikkelen en implementeren van een HR strategie. Zo ontstaat waarde binnen onderwijsorganisaties, niet erbuiten.

Onderwijs krijgt structurele oplossingen van uitzenders met certificering

Personeelstekort is het grootst in het PO, gaat daar gelukkig krimpen

De discussie in de media spitst zich nu toe op het PO, waarin de personeelstekorten groot zijn. Daar kunnen uitzendbureaus geen oplossingen voor bieden. Gelukkig blijkt uit Toekomst van arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel dat de ‘bestaande tekorten de komende jaren .. afnemen.’ Om twee redenen: de leerlingenaantallen in het PO dalen en het aantal PABO afgestudeerden groeit.

Kies als school een bureau dat kwaliteit biedt

Overweeg om gebruik te maken van een organisatie die lid is van de ABU. De ABU is de grootste brancheorganisatie in de uitzendbranche. De ABU stelt hoge eisen aan organisaties die lid willen worden en blijven. Eisen die verder gaan dan de wet. Of een onderneming lid is van de ABU, kun je controleren in het ledenregister van de ABU.

Meer weten over personeelsplanning?

Checklist personeelsplanning in het onderwijs?
Wat is nodig voor de strategische personeelsplanning?
Lees het hier ➜

Starten met strategische personeelsplanning
Hoe maak je een goede start met strategische personeelsplanning?
Lees het hier ➜

Het lerarentekort bestaat niet (wel een mismatch)

Weet jij waarom niet? Lees het blog over de mis­match in het on­der­wijs.

Sandra Schaft
Auteur
HR-specialist met een passie voor vernieuwend onderwijs, studeerde Arbeid- en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is trotse moeder van 2 dochters. Sinds 8 jaar directeur van Metafoor Onderwijs.
Metafoor onderwijs footer logo
Metafoor onderwijs footer logo