Actualiteit, AI en duurzaamheid: dit zien leerlingen graag terug in de les
Wat vinden leerlingen belangrijk als het gaat om onderwijsvernieuwing? Onderzoeksbureau Young Works...
Lees meer
Je bent een jonge ambitieuze docent vol met frisse energie. Je wilt direct aan de slag, voor de klas staan en jouw leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling. Maar alle begin is moeilijk. Beginnen als docent uiteraard ook. In de eerste maanden komt er veel op je af. Er is een grote kans dat je opleiding je niet tot in de puntjes heeft voorbereid op werken in het onderwijs. Om startende docenten te helpen staan hier een aantal tips die de start van jouw carrière als docent een stukje makkelijker maken.
Beperk het aantal lesuren
In je eerste maanden als docent is het aan te raden het aantal lesuren te beperken. Gun jezelf genoeg rust om aan de intensiteit van lesgeven te wennen. Daarnaast is het voor je professionele ontwikkeling ook essentieel om genoeg tijd te hebben om te evalueren en reflecteren. Begin je carrière daarom met maximaal vijftien lesuren en vraag om een rooster met niet teveel lesuren achter elkaar.
Flexibele lesplanning
Het komt regelmatig voor dat startende docenten hun lessen helemaal vol plannen. Dat is goed en ambitieus bedoeld maar hiermee beperk je wel de spontaniteit van de les. Er is dan weinig ruimte voor vragen van de leerlingen en mocht er een discussie ontstaan is dit ook niet mogelijk. Maak daarom een ruime lesplanning waarbij ruimte genoeg is voor onverwachte interactie met de leerlingen.
Betrek alle leerlingen
Bij startende docenten komt het regelmatig voor dat zij vergeten alle leerlingen te betrekken bij de les. Doorgaans zullen steeds dezelfde leerlingen hun vinger opsteken om antwoord te geven op jouw vragen, waardoor de rest van de klas de neiging krijgt er niet verder meer over na te denken. Vermijd dit door de gehele klas hun antwoord op te laten schrijven en vervolgens willekeurig een aantal leerlingen aan het woord te laten. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen actief bij de les blijft.
Contact met leerlingen
Je hebt het vast wel eens gehoord. Zonder relatie geen prestatie. De meeste leerlingen nemen doorgaans sneller iets van je aan zodra zij een band met je hebben. Dit geldt zowel op cognitief gebied als op het gebied van gedrag. Zorg ervoor dat je al jouw leerlingen bij naam kent en vraag ze eens hoe het met ze gaat of dat je iets voor ze kan doen. Kun jij wel wat hulp gebruiken met het onthouden van namen? Dan zullen deze tips je helpen!
Ga niet mee in leerlingengedrag
Ook al is het belangrijk dat je goed contact hebt met jouw leerlingen is het niet de bedoeling dat je mee gaat in hun gedrag. Als docent heb je een voorbeeldfunctie en is het belangrijk dat je grenzen stelt. Ook al is het goed bedoeld, is het niet verstandig mee te lachen om foute grappen of opmerkingen te maken die op het randje zijn. Leerlingen hebben meer respect voor docenten die grenzen stellen, dus doe dat vooral.
Klaar voor de start?
Sta jij op het punt je carrière als docent te starten? Lees dan vooral deze 6 tips voor je eerste werkdag. Ben je nog op zoek naar jouw droombaan? Bekijk dan snel al onze vacatures en vergeet bij het solliciteren niet deze 6 cv tips voor docenten toe te passen!
Wat vinden leerlingen belangrijk als het gaat om onderwijsvernieuwing? Onderzoeksbureau Young Works...
Lees meer
Rotterdam is echt zijn stad: Ahad Khan, accountmanager van regio Zuidwest, kwam als dertienjarige...
Lees meer